HALLOWEEN All Hallows Eve(ning)

Als vroeger op de avond van 31 oktober aan de deur werd geklopt, stonden de hapjes en drankjes al klaar. De zomer was immers afgelopen en de Kelten wisten dat de zielen van hun gestorven familieleden op oudejaarsavond op visite kwamen. De overledenen wilden zich nog even warmen en laven voordat de lange koude winter weer begon.

Het heidense dodenfeest kreeg een officieel tintje toen de Paus 1 november tot Allerheiligen benoemde: de gedenkdag voor alle heiligen, dus ook voor degenen voor wie geen plaats meer was op de heiligenkalender. De avond voor Allerheiligen, Allhallows Eve, bleef in Ierland en Groot-Brittannië een belangrijk feest.

Later probeerde de kerk nog een keer het feest af te schaffen door 2 november aan te wijzen als Allerzielen, een echte eredienst ter ere van de 'gewone' zielen. Een poging die alleen lukte in Mexico. Daar introduceerden de Spanjaarden El Día de Los Muertos die uitgroeide tot het engste Halloweenfeest van de wereld (maar 2 dagen te laat).

De Ierse en Engelse emigranten brachten Halloween naar de Verenigde Staten waar het feest verder werd gecultiveerd.  De zonsondergang van 31 oktober is nu voor hedendaagse heksen en Angelsaksische kinderen het startsein voor een populair feest. In Nederland beginnen de spoken, heksen en pompoenen ook een vertrouwde verschijning te worden.

De heidense geestenavond werd de geestige heiligenavond.   

 

Feestartikelen